Hemsida Till salu För uthyrning Om oss Hur försäljningen går till Stadsinformation Kontakt Dina fastighetsönskemål  

Share
Stad :
Område :
Villkor :
Typ :
M2 :
 
Pris :
 
 
Referens kod :
 
OM ANTALYA

Antalya, med nära 800 000 invånare, är jämte Istanbul Turkiets största turistort och självklart centrum på den så kallade turkiska rivieran. Staden ligger på en klippa ut i Medelhavet omgiven av berg i bakgrunden. Den som tröttnar på värmen (temperaturen kan nå över 40 grader i juli och augusti) kan långt in på våren bege sig till Saklikent 5 mil från Antalya, en vintersportort på 1900 meters höjd.

Antalya är en hamnstad i sydvästra Turkiet och här ligger även den största flygplatsen och storstadskommunen omfattar fem distrikt (bl.a Alanya.)
Näringar i staden med omgivning inkluderar, förutom turism, jordbruk och malmbrytning av främst krom, mangan och kol.

Antalya är en stad man åker till för att shoppa, gå på kaféer, restauranger och nattklubbar men har också en hel del historia och kulturella minnesmärken man bör gå och titta på.
Bland annat ett stort klocktorn som en gång i tiden fungerade som en del av stadens försvarssystem.

En vistelse i Antalya kan ses som en vistelse i en storstad, hellre än en vistelse i en semesterort med sol och bad.

OM ALANYA

Heta, fuktiga Alanya är ett turkiskt Rio med långa sandstränder och en fästningsklädd sockertopp.
Det är t.ex ingen tillfällighet att den 3,5 kilometer långa Kleopatrastranden kallas för Turkiets Copacabana.
Längs efter den breda, fina strandpromenaden ovanför kantas bananträden, citrusträden och palmerna med fina små träddungar med parkbänkar.

Lite kuriosa: Då den Egyptiska drottningen Kleopatra fick området runt Alanya i gåva av sin älskade, den romerska generalen Marcus Antonius, badade hon vid foten av klipphalvön. Ursprungligen ska det ha varit en tunnel från toppen av borgen och direkt ned till hennes privata strand. Hit blev hon så buren ner när hon ville bada...

Kring hamnpromenaden och några kvarter inåt land väntar ett internationellt barliv med alltifrån turkisk saz till tung klubbmusik och disco.
I övrigt är staden lugn och framförallt ren.
Svalka och grönska finns i Dimcay öster om Alanya. Längs den mjölkigt blågröna floden serveras grillade foreller och the.

Vackra Alanya är beläget i sydvästra Turkiet. Staden som ligger i provinsen Antalya, cirka 140 km ifrån staden Antalaya, är placerat vid Medelhavet och dess vackra stränder. 
Alanya är en liten halvö vid Taurusbergen.

Stränderna i Alanya håller väldigt hög standard och är kilometerlånga, vattnet är azurblått, klart och rent.

Alanyas Centrum som ligger vid hamnen är en samlingsplats för många restauranger, mängder av barer, orientalisk magdans, många stora nattklubbar och så mitt i allt - den berömda basaren som ringlar sig mellan torg, fontäner och mysiga gränder.

Här nedan hittar du allt du behöver veta om turkiets största resmål, Alanya.

Termessos;
Högt uppe i Taurusbergen på Mount Güllück ligger den antika ruinstaden Termessossom är väl värd ett besök. Staden ligger 35 kilometer från Alanya och tillhör Güllück National Park, vilket har ett fascinerande berglandskap.
Den rika floran och faunan som finns här bidrar till känslan av att komma bort från civilisationen för ett tag. I nationalparken kan besökaren se djur som bland annat stenget, dovhjort och örn.

Det är svårt att säga när exakt Termessos uppkom, men den tros ha vuxit upp redan 800 år f.Kr. De mest kända historierna handlar om Alexander den Store på 300 talet f.Kr. som försökte inta staden, men aldrig lyckades.
Hans vänner och kompanjoners gravar kan fortfarande ses i Termessos. Innan den grekiska kolonisationen av området bodde här människor av Solymosfolket. Berget hette därför Solymosberget innan det blev till Mount Güllück.

Den fantastiska utsikten och bergen i bakgrunden gör området till ett väldigt attraktiv ställe att spendera några timmar i. För att utforska staden måste man ta sig fram till fots, så ett par bra skor är att rekommendera.
Väl där innebär det både påfrestande stigningar och klättring på ruinerna för att se alla sevärdheter. Man bör även ta med egen matsäck och dryck då det inte finns sådant lättillgängligt i Termessos.

Det finns många olika ruiner som kan beskådas och däribland en hellenistisk amfiteater där upp till 4 000 åskådare kunde få plats. Den tros ha byggts under tiden då grekerna koloniserade trakten och införde både det grekiska språket och demokrati till Termessos. Amfiteatern kunde då användas till både underhållning och till politiska möten.

Skeppsvarvet;
Det mer än 700 år gamla skeppsvarvet färdigställdes av sultan Alaadin Keykubat, som även såg till att Alanyas borg och det Röda Tornet kom att bli färdiga för bruk.
På den tiden var Alanya en viktig hamnort där bland annat slavar skeppades från Svarta havet till Egypten.
Skeppsvarvet som blev färdigt år 1226 med sina 5 dockor har en bredd på 56 meter och ett djup som är 44 meter.
Idag är byggnaden inte i bruk men dock vackert upplyst på kvällen, vilket kan ses från många delar av staden.
På turkiska benämns varvet Tershane.

Det Röda Tornet som man finner strax intill byggde sultanen främst för att skydda det så viktiga skeppsvarvet från inkräktare.
Bredvid skeppsvarvet ligger också det tre våningar höga vapengjuteriet som bland annat tillverkade artilleri och bastanta kanoner till både varvet och till stridsfartyg.

Ingången till Tershane är belägen bakom det Röda Tornet. När man kommer in i varvet finner du på vänster sida också kontor och en liten moské.

Röda Tornet;
Det åttahörnade Röda Tornet uppfördes av sultanen Alaadin Keykubat, som även slutförde Alanyas borg. Detta torn byggdes år 1226 och hade som främsta mål att skydda det så viktiga skeppsvarvet.
Idag är det ett av de mest välbesökta turistmålen i Alanya. Tornet består av fem våningar och mäter 33 meter på höjden och 29 meter i diameter.
Runt om tornet är det många smala skottgluggar där soldaterna kunde skydda sig själv utan att behöva träffas av fienden. Det sägs att om fienden tog sig för närma så hällde de även saker som kokande vatten ut över anfallarna.

Tornet är också avbildat på de turkiska 250 000 lirasedlarna och är en av de mest välbekanta stadssymbolerna. Det är även ofta något av det första besökaren ser när de anländer till Alanya.
Den röda färgen är utmärkande och det är självklart därifrån byggnaden fått sitt namn. På turkiska benämns den Kizil Kule.

Idag används byggnaden, som är belägen i gamla hamnen, även som uppvisare av det historiska arvet genom diverse utställningar på markplan. Dess utställningar innehåller bland annat föremål från stadens seljukska och ottomanska perioder som tyger, arbetsredskap och vapen. För den som vill är det tillåtet att klättra de 85 trappstegen ända upp till toppen på tornet och se hur utsikten ser ut därifrån.

Pamukkale;
De vita kalkstensklipporna Pamukkale, som även kallas för bomullsfästningen eller Cotton Palace, ligger cirka 35 mil från Alanya. Detta naturfenomen är mycket populärt och när man ser det med egna ögon är det inte svårt att förstå varför.
Klipporna med dess former kan liknas vid frusna vattenfall, men samtidigt hålla en temperatur på 36-38 varma grader. Det vita kommer ifrån kalk- och kolsyrevatten från underjorden som rinner ner längs en bergvägg som är ungefär 100 meter hög.
Kalken och det stelnade vattnet har efter lång tid format vackra terrasser som bildar en fröjd för ögat.

Varje dag besöks Pamukkale av ungefär 20 000 nyfikna besökare, vilket har lett till att vissa områden på klippan har blivit nedslitna och uttorkade. Särskilt då en del tagit sig friheten att ta med sig en del av formationen hem.
På grund av detta blev Pamukkale år 1990 klassat som naturreservat. Det har också blivit förbjudet att bada på klipporna och de som ändå vill ta ett dopp kan ta sig till de närliggande anlagda termalbaden, vilka sägs vara välgörande för personer med olika hudsjukdomar. Särskilt hälsosam sägs Kleopatras pool vara, där den egyptiska drottningen badade för mer än 2000 år sedan. Denna pool kostar en mindre summa att bada i, men påstås göra kvinnor 10 år yngre och verka välgörande mot diabetes.

Den vita kalkstenen, tavertin, fick Pamukkale tillsammans med den antika staden Hierapolis in på UNESCO´s världsarvslista år1988. Hierapolis grundades ungefär 190 f.Kr. av Pergamon. Resterna som är kvar vittnar om en teater som på sin tid rymde 15 000 åskådare och även en stor begravningsplats med många sarkofager.

Ehmediye;
På vägen upp till den fascinerande borgen i Alanya passerar besökaren en liten by som heter Ehmediye. Byn visar upp det gamla Turkiet och dess utseende för tankarna bort från det moderna livet.
Det charmerande kvarteret består av många små stugor och grönskande trädgårdar.

På seluckernas tid och även de tidiga ottomanska dagarna var det här de muslimska människorna levde. Nere i hamnen bodde de som inte var muslimer. Det är också därför det finns en uråldrig moské i byn.
I stadens centrum finns en annan mycket speciell konstruktion som uppfördes av seluckerna. Byggnadsverket innehåller också en mycket gammal gravplats åt ett muslimskt helgon. I dagens Ehmediye tjänar byggnaden som hotell.

Ehmediye har inte påverkats så mycket av turismen trots sitt geografiska läge. Längs den slingriga vägen som leder mot borgen sitter dock de äldre turkiska damerna och arbetar med hantverk som de sedan försöker sälja till förbipasserande turister.
En del säljer också kalebasser målade som bland annat Kleopatras ansikte.

Många turer tar sig genom Ehmediye på vägen till Alanyas borg. Stannar man dock kvar efter det att turerna gått för dagen kan man i lugn och ro höra böneutropen från moskéerna ljuda. Nerifrån staden börjar först en röst ljuda och de andra följer snart efter.

Damlatasgrottan;
När Alanyas hamn skulle byggas år 1948 upptäcktes Damlatasgrottan av en slump. Temperaturen inne i grottan ligger hela tiden runt 22-23 sköna grader. Luftfuktigheten är dock oftast mer än 90 %.
Det klimat som råder inne i Damlatasgrottan sägs ha goda effekter på de som lider av andningsbesvär såsom astma. Det är så pass välkänt att läkare ordinerar tid inne i grottan åt patienter, vilket betyder att grottan är reserverad för dessa varje morgon.

Damlatasgrottan är belägen där Kleopatrastranden slutar och det är en stor kontrast med lugnet i grottan jämfört med stadens puls och liv. Inne i grottan är det fullt av stalaktiter och stalagmiter som är tusentals år gamla.
När man kommit in i grottan är det som en stor öppen sal fullt av stalaktiter i hela taket. Formationerna som uppkommit är fantastiska och kan få fantasin att flöda.
Tillsammans med lugnet och klimatet har detta gjort grottan till en av stadens mest kända och välbesökta turistmål.

I nära anslutning till Damlatasgrottan ligger arkeologiska och etnografiska museet för den som är intresserad av detta. Det finns också tre sjögrottor som man kan besöka. Det enda sättat att ta sig ut hit är med båt.
De tre heter Fosforlu Magara, med sina fosforscerande stenar, Asiklar Magarasi och Kizlar Magarasi dit det sägs att pirater tog sina kvinnliga fångar.

Aspendos;
Aspendos är en antik stad vid floden Eurymedon en bit utanför Alanya. Staden grundades runt 10 f.Kr. och år 24 e.Kr. byggdes en fantastisk teater i staden, som även den kallades Aspendos.
Den är en av världens bäst bevarade amfiteatrar. Byggnaden som har sittplatser åt 17 000 åskådare uppfördes av romarna.
Akustiken i teatern är världsberömd och så bra att när ett vanligt samtal förs i ena ändan av teatern så hör personer i andra ändan det tydligt.

Historien säger att kungen av Aspendos ville hitta en man till sin dotter och utlyste en tävling. Kungen analyserade alla bidrag och tillät två deltagare att tävla om dottern.
Den första aspiranten byggde vattenkanaler och lyckades på så sätt skaffa vatten från alla stadens hörn. Den andre tävlande byggde en teater.
Innan kungen ska ropa ut den förste mannen som vinnare ville han först se över arenan en gång till. På vägen upp hör han en djup röst som säger att ”din dotter måste bli min” någonstans ifrån.
Kungen kan inte förstå vart ljudet kommer ifrån tills han inser att det är teaterns arkitekt som med hjälp av den fantastiska akustiken säger detta i svag ton nedifrån scenen.
Det slutar med att arkitekten får den vackra dottern och ett bröllop som hålls på teatern.

Den välbevarade teatern används fortfarande till konserter och olika evenemang som dansshower och brottningsmatcher. Det evenemang Aspendos är mest känt för är den årliga opera och balettfestivalen som äger rum varje år mellan mitten av juni och mitten av juli.

Alanyas borg;
Den smala och branta vägen upp till klippan där Alanyas borg ligger är värd besväret att ta sig upp för. Längs den fem kilometer långa vägen ligger både caféer och restauranger om man vill ta ett stopp på vägen.
Väl uppe belönas besökaren med en av stadens bästa utsikter och vill man se en vacker solnedgång är detta stället att vara på.

Borgen tros ha byggts mellan år 1226 och 1232, och personen som hade mest inflytande över hur borgen utformades var Seljuksultanen Alaaddin Keykubat. Det går även att se minnesmärken från andra tidsepoker som romarnas och byzantinernas.
Borgen, som ligger vackert belägen 250 meter över havet, har ungefär 7 kilometer mur runt sig och hela 150 stycken vakttorn. Dessa torn gjorde det nästan omöjligt för inkräktare att anfalla staden utan att bli upptäckta.

Det går att besöka den plats på borgen där människorna som suttit i fängelsehålorna hade sin sista stund. Historien säger att när fängelsehålorna i borgen blev överfulla så togs de fångar som spenderat mest tid där till en platå på kanten av borgen.
Väl där knuffade de varandra över kanten och ner i vattnet tills bara en återstod. Denne sista person fick sedan tre gånger på sig att kasta en sten hela vägen till havet. Klarade han inte detta så fick även han se sig knuffad över borgens kant.

Många delar av borgen är idag inte i så bra skick, men några av de 400 vattencisterner som byggdes då används fortfarande.

MAT & DRYCK;
Ska man tro turkarna själva så har de det tredje bästa köket i världen, näst efter det kinesiska och det italienska. Är du i landet får du testa själv och bedöma därefter.
I Alanya finns det många restauranger, caféer och andra matställen där den nyfikne kan smaka på det inhemska köket med alla dess specialiteter. De vanligaste rätterna består av fisk eller grillat kött liksom lamm. Kryddningen innefattar ofta chili, spiskummin och andra färska örter. Till efterrätt serveras gärna baklava som är filodeg med nötter, honung, socker, olika kryddor och rosenolja.

En måltid inleds ofta med de typiska ”meze”, smårätter som liknar den spanska varianten tapas. Även om det inte finns på menyn kan man ofta få in några om så önskas.
Till maten serveras sedan ”pide”, vilket är flata bröd av turkisk variant. Något som används mycket i det turkiska köket är fetaost. Osten är gjort på får- eller komjölk och därefter lagd i saltlake.

Vi har även den så välkända turkiska ”kebaben”. Kebab betyder egentligen bara grillat kött, men varianterna du kan få är många. Döner kebab är den som mest liknar den kebab du kan få i Sverige.
Det är strimlat kött av oxe, lamm eller kyckling och kan fås på tre olika sätt, nämligen i franskbröd, över tärningsskuret fransbröd eller i ”dürüm” där köttet är lagt i tunnbrödsrullar.
Till köttet får du här sallad och lök. Alexander den Store gav namn åt iskender kebab, vilket är samma som döner kebab men serveras på tallrik.
På det tärningsskurna brödet läggs även tomatsås och yoghurt. Malt kött med en ganska stark kryddning är adana Kebab. Det grillas på spett och tomat eller paprika serveras till.
Vill du ha stora bitar av lamm-, ox- eller kycklingkött på spett tillsammans med paprika och ibland även tomat, så ska du ha shish kebab. Till sist har vi patlican kebab eller aubergine Kebab, vilket är samma sak som sis kebab men innehåller även bitar av aubergine.

Till den goda maten bör du även dricka. I Turkiet dricks alltid vatten till maten. Det dricks även en hel del lokalt producerat öl av olika sorter och även viner. Turkarna dricker också raki, ett anisbrännvin som påminner om den grekiska varianten ouzo och den franska pastisen. När du dricker denna spritsort så häller du så mycket du önskar i ett glas, lägger i några isbitar och fyller upp med vatten.

Det turkiska kaffet är av den tjockare varianten och dricks med kaffesumpen kvar i botten. Denna kaffesump sägs även kunna berätta om din framtid. Bra att veta när man är sugen på en kopp kaffe är de olika söthetsgraderna som finns. ”Az sekerli” innebär lite socker medan ”orta” är lagom mängd socker och väljer du ”sekerli” får du mycket socker. Den är brukligt att med sitt kaffe även få ett glas vatten bredvid. När det gäller te i Turkiet så är det två sorter som gäller, nämligen vanligt te och äppelte.
ALTOF EMLAK,İNŞAAT
Adress : Damlataş cad 34, 07400 Alanya - Antalya - TURKEY
Telefon nummer : +90 242 511 5007 Fax : +902425117535 E-post : info@altof.se
  79228 Källor